српски језикEnglish Language
Контакт

Интервјуи

Магазин “Одбрана” бр. 95 од 1. септембра 2009. године

Државни секретар Министарства одбране др Зоран Јефтић

 

ИЗАЗОВ КОЈИ НАШЕМ ВАЗДУХОПЛОВСТВУ ТРЕБА

 

Велики међународни аеромитинг је вишеслојан догађај, потпуно је ревитализован аеродром Батајница, што нам остаје као легат, ефекти међународне војне сарадње су немерљиви, али не треба заборавити да је аеромитинг оваквог обима, са великим бројем референтних учесника, огромним бројем посетилаца, који се очекују – додатни изазов и стимуланс који нашем ваздухопловству треба.

 

У току завршног одбројавања обимних организационих и инфраструктурних припрема за одржавање аеромитинга Батајница 2009, који ће у организацији Министарства одбране бити одржан 13. септембра на аеродрому Батајница, разговарали смо са др Зораном Јефтићем, председником Извршног одбора Министарства одбране за припрему и организацију тог великог међународног догађаја. Какви су циљеви зацртани, како теку припреме, шта овакав аеромитинг значи за нашу земљу, Министарство одбране и Војску Србије, кога од гостију очекујемо, колики су трошкови организације, али и какве су визије које овај догађај отвара – само су нека од покренутих питања у разговору који следи.  

 

* Знамо да је ово година у којој се светска економска криза прелила и на наше просторе, те је занимљиво чути од Вас како се развијала замисао о међународном аеромитингу у организацији Министарства одбране, који су циљеви зацртани том идејом, и како теку припреме током сада већ завршног одбројавања пред старт?

– Предстојећи аеромитинг се логично и суштински надовезује на целокупну реформу коју смо последњих неколико година спроводили у читавом систему одбране. У складу са тим учињени су напори на подизању капацитета Ваздухопловства и противваздухопловне одбране повећањем броја летова, ремонтом ваздухоплова и ваздухопловне технике и реализацијом других сродних послова који враћају живот у тај веома значајан вид Војске Србије. У међународним контактима показало се да постоји интересовање да се у оквиру војне сарадње организује један овакав догађај. Наведено, а и чињеница да слична манифестација, оваквог обима и карактера, није организована код нас једанаест година додатно су нас мотивисали да се одлучимо за овај велики и озбиљан подухват. Идеја је да ово буде својеврстан „нулти” аеромитинг, као претходница аеромитинга који планирамо за 2012. годину, када би се обележила стогодишњица војног ваздухопловства – значајан јубилеј који би поставио одређене стандарде и прешао у традицију организовања аеромитинга код нас.

Аеромитинг је у суштини комплексан догађај, који за собом повлачи инфраструктурне радове, ревитализацију аеродрома, полетно-слетних стаза, торња за контролу летења, логистичко и техничко опремање за прихват страних и домаћих ваздухоплова и посада према највишим европским стандардима, који се примењују на догађаје оваквог нивоа. Сви ти радови су по финансијском захвату обимни и знатно премашују финансијске могућности Министарства одбране, па према томе захтевају ангажовање не само система одбране већ и других капацитета којима наша држава располаже.
Колико је важно укључивање и других сегмената нашег друштва у посао припреме и организације аеромитинга Батајница 2009 говори и чињеница да је ово, после 1999. године, први озбиљан инфраструктурни захват на аеродрому Батајница. Он конкретно обухвата ревитализовање писта, које су све време биле у употреби, али су неким својим деловима отежавале коришћење аеродрома, враћање у функцију торња који је срушен 1999, где нам је Агенција за контролу лета изашла у сусрет, равнање и уређење одређених просторија везаних за стајанку, ревитализацију хангара, враћање у функцију торња Техничког опитног центра, асфалтирање маневраских површина и генерално уређење целог простора аеродрома.

Наравно, један овакав аеромитинг подразумева и обимне и прецизне организационе припреме, у које су укључени многи сегменти Ваздухопловства, Генералштаба и Министарства одбране. Очекујемо више од сто учесника у динамичком и статичком делу програма, до сада имамо потврђен долазак петнаест земаља са 26 ваздухоплова свих типова авијације, што овај аеромитинг заиста профилише као спектакл који дуго није виђен на простору Балкана. Учешће на аеромитингу потврдили су готово све наше ваздухопловне организације, удружења, аероклубови, падобрански клубови и комерцијална авијација, а своје расположиве капацитете и атрактиван летачки програм показаће и припадници ВиПВО, на авионима и хеликоптерима који су у употреби у Војсци Србије.

Међународни и промотивни карактер који сви аеромитинзи незаобилазно носе подразумевају вишеслојност у припреми и организацији оваквог догађаја, али и ревитализацију аеродрома који нам остаје као легат. Не треба заборавити да је аеромитинг оваквог обима, са великим бројем референтних учесника, огромним бројем посетилаца, који се очекују – додатни изазов и стимуланс који нашем ваздухопловству треба. Што се тиче наших пилота, за њих ће то бити додатни мотив и прилика за одмеравање са колегама, али, што је још важније, прилика да се погледају најсавременији ваздухоплови као технолошки врх индустрије, њихове могућности и карактеристике, јер нам набавка нових авиона свакако предстоји.

Аеромитинг Батајница 2009 једна је у низу манифестација којом се обележава сто година Српске авијације, а посвећен је лету првог балона „Србија” 1909. године. Неговање традиција Српске авијације је у основи читавог догађаја, али је он такође и прави корак у унапређивању међународне сарадње Републике Србије у области ваздухопловства, прилика за промовисање сопственог ваздухопловства, професионалности, оспособљености и пилотске вештине, али и достигнућа индустрије авиона.

Аеромитинг је значајан и са становишта међународног кредибилитета Србије,  јер показујемо да је у нашој земљи могуће организовати ваздухопловну манифестацију таквог значаја. Уосталом, таква врста аеромитинга је саставни део живота једне озбиљне државе, која има, или претендује да има – озбиљно ваздухопловство.

Сасвим је нормално да земља са летачком традицијом какву има Србија, са својим капацитетима и визијом – организује један такав догађај.

 

* У припрему аеромитинга укључени су и друга министарства и државне институције. Како тече сарадња са њима, шта су њихови задаци?

– На предлог Министарства одбране Влада Србије је подржала организацију међународног аеромитинга, омогућивши нам да средства која нам уплаћује Агенција за контролу летења по основу Уговора о пословно-техничкој сарадњи употребимо за инфраструктурне радове и на тај начин подигнемо ниво употребљивости Батајнице за редовно летење, али и за реализацију аеромитинга. Трошкови наведених радова су највећи у укупним трошковима припреме и организације аеромитинга. Спроведимо их са стручним екипама у обиму и планираним роковима на такав начин да ће маневарске површине аеродрома Батајница одговорити највишим безбедносним стандардима које постављају све авијације света. Грађевинско уређење аеродрома Батајница, без торња за контролу летења, изнеће око 150 милиона динара.

Треба нагласити да ти радови нису обављени искључиво због аеромитинга, већ су били преко потребни аеродрому, а аеромитинг је био добар повод за то. Аеродром је сада потпуно у функцији Војске, а потенцијално је припремљен и за евентуалну двојну намену, уколико се за то укаже потреба.

 У организацији аеромитинга углавном се ослањамо на сопствене снаге. Сарађујемо и са другим министарствима и донаторима који су препознали свој интерес да се појаве у самом догађају. Допринос су дала и ресорна министарства, попут МУП-а, Град Београд са градским службама и јавним предузећима, који ће понети део терета у организовању превоза, ангажовању градске чистоће, зеленила и других неопходних градских служби за тако сложен догађај. Ту су и Завод за израду новчаница и кованог новца, Директорат за цивилно ваздухопловство, поменута Агенција за контролу летења, Управа царине, привредни субјекти, донатори, спонзори и велики број љубитеља ваздухопловства.   

 

* Кога од високих званица очекујемо?

– Долазак су потврдили заменица министра одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, командант Ваздухопловства Норвешке, очекујемо још неке потврде, а биће присутне и све значајне личности из Србије, од председника државе, чланова Владе, до дипломатског кора. Аеромитинг Батајница 2009 савршено се уклопио у контекст свих важних догађаја који ће се током септембра одвијати код нас, попут Централне медицинске вежбе Северноатлантског савеза МЕДЦЕУР 2009, у којој ће бити око 450 учесника. Одмах после тога одржава се аеромитинг, а онда нас очекује промоција кадета Војне академије, што је озбиљан и обиман јавни наступ Министарства одбране и Војске Србије у позитивном препознавању институције у систему државне управе, али несумњиво и у земљи и региону.

Истраживања ефеката Универзијаде бележе невероватан помак у том смислу за систем одбране. Велики догађаји отварају могућност за актере који умеју да их носе. Учешће Војномедицинске академије и Војне академије, уз друге ангажоване службе МО и ВС на Универзијади, донело нам је веома, веома позитиван ефекат у јавности.

* Колико недавни трагични догађаји, падови авиона и погибије пилота, могу да утичу на одржавање аеромитинга?

– Они су саставни део живота ваздухопловства. Знамо шта се недавно догодило у Русији са два сухоја и пилотима. Да не призивамо немиле догађаје. Чињеница коју не треба занемарити јесте да су наши пилоти почели интензивно да лете пре три године, а свака вештина, па и пилотирање, захтева временски континуитет и квалитет. Нажалост, ако људи и авиони лете небом, онда су несреће део ризика посла и саставни део живота професије. То јесу велике трагедије за ваздухопловство и, пре свега, за породице пилота, али оне не би смеле да утичу на аеромитинг који нам предстоји, и који смо највећим делом већ досада адекватно припремили. Летова ће, без обзира на некада сурову свакодневицу, увек бити, а и летачке акробатике, која је својствена врхунским пилотима. И наши и светски пилоти то најбоље разумеју и са достојанством носе. Неке од њих имаћемо прилике да видимо и на предстојећем аеромитингу на Батајници.

Драгана МАРКОВИЋ