српски језикEnglish Language
Контакт

Интервјуи

''Специјиални прилог'' број 47 магазина “Одбрана” бр. 95 од 1. септембра 2009. године

 

Интервју са пуковником Сретом Малиновићем, директором аеромитинга Батајница 2009

Кад загрми небо над Београдом

Вештине и способности пилота, разноликост летелица, приказ изузетно снажних и софистицираних борбених машина, уз наступе падобранаца, макетара, балона, лаких и беспилотних летелица, те појединих авиона сада већ музејских експоната и акробатских група, 13. септембра обећавају незабораван догађај гостима и становницима српске престонице, на војном аеродрому Батајница

Аеромитинг Батајница 2009 посвећен је обележавању 100 година српске авијације. Данас, у новим условима, ВиПВО наше војске, на темељу традиције, али и знања и вештина пилота, представља гарант безбедности неба над Србијом. Способности и могућности тог вида биће приказане јавности и бројним гостима из иностранства, 13. септембра на Батајници.   


Разговарали смо са најодговорнијим старешином за реализацију те ваздухопловне смотре, директором аеромитинга пуковником Сретом Малиновићем, помоћником команданта Ваздухопловства Војске Србије за операције.

Учешће на овогодишњој међународној ваздухопловној смотри у Београду најавио је велики број земаља. Приказаће способности пилота и могућности авијације на различитим летелицама.

– За сада имамо потврду о учешћу више од десет земаља, а међу њима су Данска, Мађарска, Италија, Француска, Велика Британија, Немачка и САД. Потврде о учешћу и даље пристижу, тако да очекујемо госте из петнаест  држава.
Све то ће, уз учешће авијације ВиПВО, те комерцијалне, спортске и лаке авијације наше земље, доприноси значају ваздухопловне смотре.

На аеромитингу ће посетиоци видети ваздухоплов новије генерације – грипен, чије ће способности, могућности опреме и пилота у летачком и статичком делу програма демонстрирати ваздухопловци из Мађарске.

Италијани ће представити популарне еурофајтере тајфуне. Верујемо да ће учествовати и у летачком и у изложбеном делу митинга, јер долећу са два авиона. Посетиоци ће имати изузетну прилику да погледају модерну технологију и технику великих могућности, те да је упореде са нашим ваздухопловима. Пилоти из данског ваздухопловства, са којима имамо веома добру сарадњу у области развоја службе трагања и спасавања, приказаће авион Ф-16 и у летачком и у статичком програму.

Љубитељи авијације уживаће и у великом броју транспортних авиона, попут бугарског спартана, ако потврди долазак, те транспортног хеликоптера кугоар (Мира Ш. транскрибује као кугар). Немци ће приказати транспортни авион Ц-160 трансалл, а Американци већ легендарни авион Ц-130Е. Из Русије очекујемо ваздухоплов за гашење пожара, који користи њихова Управа за ванредне ситуације. Та вишенаменска летелица Б-200 беријев може се успешно употребити и за помоћ цивилном становништву приликом елементарних непогода.
Чеси ће се, вероватно, на смотри представити транспортним хеликоптером Ми-171 СХ, чију ескадрилу имају већ десетак година, а који се показао као изузетно квалитетан због отпорности на климатске промене.

Из Аустрије, надамо се, долази, хеликоптер алоуетте ИИИ, фина верзија транспортног хеликоптера за превожење посебних лица.  

Турци ће, такође, демонстрирати вештину пилота и способности авиона   Ф-16.

У наступу шпанског ваздухопловства посетиоци ће видети Ц-295, средњи транспортни авион, који обично има занимљив летачки програм.

Место на батајничком аеродрому дато је и комерцијалној и спортској авијацији, посебно у изложбеном програму. Посетиоци ће пратити атрактивне летове малих акробатских и лаких летелица, али и авиона за почетну обуку пилота, махом из клупских школа. И олдтајмери ће, свакако, привући пажњу. Реч је о летелицама мањих клубова и експонатима Музеја Југословенског ратног ваздухопловства. 

Још нисмо добили коначну потврду о учешћу британског хока, Ф-18, али очекујемо да се појаве на смотри 13. септембра.

Атрактивни летачки наступи српских пилота на двадесетдеветкама, орлу, Г-4 и добром старом галебу Г-2 Н-60, свакако и на хеликоптеру газела, само су део садржаја које нуди Батајница 2009. Први пут ће пред очима јавности полетети и ласта. У дефилеу наше авијације, ваздухопловни ешелон ће употпунити падобранци Специјалне бригаде и Небеске видре.
Ваздухоплови Војске Србије, иако капацитети старијих генерација, још увек добро функционишу и представљају поуздан ослонац у одбрани нашег неба. Свакако да нас у будућности очекује избор одговарајућих летелица новије генерације, поготово вишенаменског борбеног авиона, борбеног и транспортног хеликоптера. 

Како су српски ваздухопловци осмислили програм аеромитинга?

– Капије батајничког аеродрома биће за посетиоце отворене од 8.30 часова. Већ тада ће наступити змајари, балони, беспилотне летелице и лака авијација. Програм званично почиње у 11 часова, свечаним дефилеом ваздухоплова. Уследиће својеврстан микс, односно сплет тачака борбене, комерцијалне и клупске авијације, неизоставно, и падобранаца.
Догађаје на небу изнад Београда коментарисаће спикер, који ће публику упутити на поједине садржаје и наступе летелица, информисаће их о карактеристикама ваздухоплова и савременим токовима у светској авионској индустрији. Такође ће говорити о развоју авијације у земљама које приказују своје авионе и хеликоптере. Планирано је да летачки програм траје до 16 часова. Истовремено, посетиоци ће моћи да прате изложбу ваздухоплова на земљи. Аеромитинг Батајница 2009 завршиће се око 17 часова наступом акробатских група.

Ко ће бити звезде Батајнице 2009?
– У изложбеном делу програма, свакако, тајфун, импресиван и снажан ваздухоплов, али и мираж 2000-5, иако је то времешна летелица грчке авијације. Запажен ће бити наступ грипена, јер представља новитет на светској авијацијској сцени. Међу борбеним хеликоптерима издвојиће се мађарски Ми-24, необичног изгледа и занимљивог програма.
Боље рећи, сви они који 13. септембра буду наступили на батајничком аеромитингу, и на земљи и у ваздуху, биће звезде дана, јер ће се потрудити да посетиоцима приреде незабораван доживљај, саткан од пилотских вештина и приказа могућности летелица којима управљају.