српски језикEnglish Language
Контакт

Интервјуи

''Специјиални прилог'' број 47 магазина “Одбрана” бр. 95 од 1. септембра 2009. године

 

Интервју са бригадним генералом Ранком Живаком, командантом ВиПВО Војске Србије

 

Аеромитинг Батајница 2009 биће прилика да грађани Србије, домаћа и страна стручна јавност, али и државни и војни званичници сагледају савремене токове развоја у авијацији. Такође, биће то повод да се поправи и делимично осавремени инфраструктура аеродрома Батајница, чиме ће се промовисати Ваздухопловство, Војска Србије и наша држава у свету.

Међународна ваздухопловна смотра, највећа у последњих десетак година у Београду, аеромитинг Батајница 2009, повод је за разговор са командантом бригадним генералом Ранком Живаком.

 

Како теку припреме састава ВиПВО за предстојећи аеромитинг?
– Припадници нашег ваздухопловства задужени су, најпре, за контакте са иностраним учесницима, креирање програма Батајница 2009, али и уређење простора где се смотра изводи. Комуницирамо и са институцијама ван система одбране, које су исказале спремност да помогну у организовању  манифестације. Пилоти Војске Србије увежбавају наступ за летачки део програма. 

Проблема, наравно, има, али се решавају у ходу, тако да се припреме за аеромитинг одвијају по плану, с ослонцем на ресурсе којима располажемо. У оквиру Команде формирали смо неколико тимова и група које се баве и организацијом и реализацијом посла. Треба напоменути да је летачки тим написао инструкцију о комуникацији са учесницима аеромитинга, дефинисао мере безбедности летења и прецизирао како ће се руководити летењем и  координисати са техничким саставом који га подржава.

Чиме ће се представити Војска Србије?
– Пилоти наше војске извешће летачки програм у коме ће демонстрирати способности на авионима и хеликоптерима орао, галеб Г4, галеб Г-2, МиГ 29 и газела. Учествоваће и падобранци Специјалне бригаде. Представиће се и екипа Небеске видре. У дефилеу ћемо приказати могућности наших борбених авиона и пилота, а у статичком делу изложити летелице са којима располажемо.         

Наступ српских пилота засниваће се на ономе што смо до сада изводили на орлу и галебу Г4. То је довоqно увежбано, тако да не тражи додатно ангажовање ресурса ради увођења нових летачких елемената. Програм ваздухопловне смотре прилагођен је онима за које се организује. Батајница 2009 је првенствено аеромитинг за публику, а не специјализовани митинг на коме се приказује границе способности авиона и пилота.

Може ли 204. авио-база успешно подржати аеромитинг Батајница 2009?
– Анализирали смо капацитете којима располажемо у односу на захтеве учесника програма. Поседујемо ресурсе за смештај и подршку њихових ваздухоплова, али и техничко опслуживање летења. Оно што немамо у 204. бази појачаћемо дислокацијом из осталих јединица. Аеродром Никола Тесла понудио је помоћ када је реч о реализацији посебних захтева иностраних колега. Краqевина Данска упутила нам је донацију – четири цистерне за гориво – чиме ћемо обезбедити његову боqу и лакшу доставу. Ваздухопловни завод Мома Станојловић чини све што је потребно како бисмо се, у најбоqем светлу, појавили на аеромитингу.

Када је реч о пријему великог броја иностраних гостију и посетилаца на аеродрому Батајница, користићемо капацитете 204. базе. Министарство одбране ангажовало је и Војну установу Дедиње, која ће обезбедити исхрану летачког састава. Дедиње ће поставити штандове са храном и пићем за освежење посетилаца. Неће изостати ни војни сувенири и пригодне публикације, за шта је задужен Новински центар Одбрана. У најкраћем, учинићемо све се да наши бројни гости тог дана осећају пријатно на аеродрому Батајница.

Које мере безбедности и заштите прате манифестацију?
Безбедност летења и учесника програма, али и посетилаца организоваће се према стандарду СТАНАГ 3533, што представqа светски стандард који се примењује на таквим скуповима. Прописано је максимално одстојање од публике до онога ко приказује нешто у ваздуху, у зависности од тога шта демонстрира. Дефинисани су забрањени сектори, минимална висина рада, о чему су учесници благовремено обавештени, али и место противпожарних екипа и оних за пружање прве помоћи.

Општа безбедност биће на највишем нивоу, за шта је надлежна војна полиција. Улазак посетилаца биће организован на свим капијама Батајнице. Путеви ће бити обележени, а простор за публику видно ограђен. Војна полиција ће контролисати улазе, на којима ће бити поставqени рендген апарати како се у Батајницу не би унело нешто недозвоqено. На аеродром ће улазити возила која су прошла противдиверзантску проверу. Саобраћај ће се одвијати у договору са саобраћајном полицијом и градским службама – на одређеним местима у граду биће појачане линије градског превоза ка батајничком аеродрому.
Летење наших пилота контролисаћемо сами, а пилота српских аероклубова Директорат цивилног ваздухопловства. Припадници Агенције за контролу лета пратиће летење странаца.  

Шта, заправо, за српско ваздухопловство значи смотра 13. септембра?  
– Аеромитинг Батајница 2009 промовисаће српско ваздухопловство, Војску Србије и нашу државу. Пошто очекујемо добар одзив колега из иностраних армија, биће то прилика да грађани и државни званичници сагледају савремене токове у авијацији, те место српских пилота и техничких капацитета којима располажемо у односу на остале земqе света. Припрема догађаја, у организационом смислу, посебно је значајна за припадника ВиПВО, јер ће стећи искуство и унапредити способности. Поправићемо и техничку исправност ваздухоплова, а и летеће се више ових дана.  

Знатно ћемо обновити и инфраструктуру нашег највећег војног аеродрома. Тренутно грађевинске фирме санирају његове маневарске површине, полетно-слетне стазе, стазу за вожење, али и остале путне мреже на аеродрому. Завршава се и контролни торањ, у који ће се поставити одговарајућа савремена  опрема. Уредићемо вертикалну и хоризонталну сигнализацију на аеродрому, чиме се повећава безбедност летења.