српски језикEnglish Language
Контакт

Mеђународни аеромитинг ''Батајница 2009''

Аеромитинг ''Батајница 2009'' је манифестација којом су Министарство одбране, Војска и Ваздухопловство Републике Србије дали свој допринос неговању традиција и обележавању 100 година српске авијације. Била је то прилика да се наша јавност упозна са достигнућима авио индустрије, способностима авијацијских јединица нашег ваздухопловства, вештинама пилота у управљању различитим врстама летелица и снажан подстицај унапређењу међународне сарадње Републике Србије у области војног ваздухопловства. Ово је уједно припрема за обележавање великог јубилеја 2012. године – 100 година српског војног ваздухопловства.

Позив за учешће на аеромитингу упућен је министарствима одбране и ваздухопловствима 18 земаља: Данска, Русија, Мађарска, Немачка, Велика Британија, Француска, Португал, Шпанија, Грчка, Словенија, Аустрија, Италија, Чешка, Румунија, Бугарска, САД, Турска и Шведска.

Учешће са својим ваздухопловима прихватило је 14 земаља, а на нивоу високих делегација присутни су били представници Кине, Норвешке,Португала,Алжира и Црне Горе.

Позиву за аеромитинг нису се одазвала ваздухопловства Русије, Шведске и Бугарске.


Обновом капацитета и доградњом инфраструктуре аеродрома у Батајници извршена је ревитализација унутрашњих путева, објеката и маневарских површина, чиме је аеродром стављен у потпуну функцију а безбедност летења подигнута је на највиши ниво.

Ово је била највећа планска ревитализација аеродрома од 1999. године.

Такође, у склопу повећања операбилности аеродрома изграђен је нови, најсавременији контролни торањ (Агенција за контролу лета).

Део радова на уређењу аеродрома Батајница реализован је уз помоћ града Београда и његових јавних служби.

Укупна, директно ангажована, средства за организацију аеромитинга износе око 14 милиона динара а приходи око 13 милиона динара.


Захваљујемо се свима који су помогли да се ова манифестација одржи овако успешно и на велико задовољство грађана који су присуствовали или пратили путем медија.

Аеромитинг ''Батајница 2009'', као до сада највећа смотра ваздухопловне технике у новијој историји Србије, показао је способност припадника Министарства одбране и Војске Србије за организацију и најсложенијих међународних манифестација, што је и оцена свих учесника.

Одржавање аеромитинга значајан је допринос подизању угледа Војске и спремности наше државе на путу интеграција.

$face_link