српски језикEnglish Language
Контакт

Актуелности

Министар Шутановац: Аеромитинг је велика промоција Србије


Током одржавања аеромитинга "Батајница 2009" министар одбране Драган Шутановац рекао је новинарима да смо пресрећни због саме чињенице да имамо 14 земаља учесница и велики број земаља које су послале делегације. "Чињеница да у време економске кризе оволики број земаља учествује на овом аеромеитингу показује да постоји велики респект према нашем систему одбране и Војсци Србије и војном ваздухопловству", рекао је министар Шутановац.

Он је нагласио да је веома задовољан досадашњим током митинга и да, судећи по стручним коментарима пилота који посматрају летове, њихове колеге дају свој и максимум летелица којима пилотирају.

Министар је изразио жаљење што један број посетилаца није кренуо на време и није стигао на аеродром, али је рекао да се нада да ће ипак успети да стигну пре краја летачког програма у 16 часова. Он је истакао да су чланови страних делегација веома задовољни гостопримством у Србији.

Шутановац је рекао да је међународни аеромитинг велика промоција наше земље у иностранству и још већа промоција војске међу грађанима Србије.

Министар одбране је нагласио да је продато свих 100.000 карата које су штампане. Велики број деце ушао је бесплатно и министар је изразио наду да ће неки од њих заволети ваздухопловство и своју професионалну каријеру усмерити у том правцу.

Шутановац је изразио и очекивање да ће Србија у догледном времену наћи средства за обнову свог ваздухопловства, али је подсетио да цена једне савремене летелице, какав је, на пример Еурофајтер Тајфун, износи око 100 милиона евра, те да ће набавка новог вишенаменског авиона превасходно зависити од економских могућности земље.