српски језикEnglish Language
Контакт

Актуелности

ОТВАРАЊЕ АЕРОМИТИНГА ''БАТАЈНИЦА 2009''


Обраћајући се бројним гостима из земље и иностранства, као и десетинама хиљада посетилаца на аеродрому Батајница, министар одбране Драган Шутановац изразио је задовољство што су на данашњи аеромитинг дошле делегације «од Кине на северу, до сједињених Америчких Држава на западу, од Алжира на југу до Норвешке на северу». Министар је посебно поздравио учеснике аеромитинга из 14 земаља који су се одазвали позиву за учешће, као и припаднике Ваздухопловства Војске Србије, ваздухопловне савезе и удружења који су узели учешће у данашњој манифестацији.

– Активности на међународном плану и резултати које смо последњих година постигли у реформи система одбране показали су да земља са летачком традицијом каква је Србија може и треба да организује овакав аеромитинг као својеврсну промоцију земље у иностранству и Војске Србије у земљи. Ако један дечак или девојчица, након овог аеромитинга, пожеле да постану пилоти ваздухопловства Војске Србије, сматраћемо да смо успели у својој намери, а уверен сам да ће их бити и знатно више – рекао је министар Шутановац.

Шутановац је подсетио да је давне 1909. године Србија купила три балона, а да је капетан пилот Коста Милетић, летом који је носио назив «Србија», отворио историју српског ваздухопловства. Он је додао да је три године касније тадашња Српска војска добилс своје ваздухопловство. Министар је подсетио на податак да је 1923. године Србија успоставила сопствену производњу авиона.

– У протеклих 100 година ваздухопловство и ваздухопловна индустрија у Србији, поред јаке конкуренције, имала је запажене резултате у производњи авиона. Данас смо у фази обнављања ваздухопловне индустрије и модернизације Ваздухопловства Војске Србије. Оосле паузе од двадесетак година Србија поново производи ваздухоплове. Наш лаки авион "Ласта" већ је нашао купце у иностранству и биће ми задовољство да га видимо у и данас на небу изнад Батајнице – рекао је министар.

Он је истакао да се упоредо са развојем ваздухопловства наметнула потреба да се јавности прикажу достигнућа авиоиндустрије и могућности нових летелица. Шутановац је рекао да ни у том сегменту Србија није заостајала за светом и да је 1938. године организован први аеромитинг на овим просторима.

– Данашњи митинг, који по броју учесника превазилази све до сада одржане у Србији, организовало је Министарство одбране и Војска Србије уз подршку Владе Републике Србије и велику помоћ Министарства унутрашњих послова, других ресорних министарстава, Управе за контролу лета, Град Београд, Директорат за цивилно ваздухопловство, Завод за израду новчаница и кованог новца, Управа царина, Ваздухопловни савез Србије, привредни субјекти – донатори, велики број љубитеља ваздухопловства који су нам несебично помогли у остварењу овог нашег циља – казао је Шутановац. Он је захвалио и свим медијима који су помогли одржавање аеромитинга и који, како је рекао, помажу да се грађанима Србије приближи ваздухопловство читавог света.

Министар одбране рекао је да је наков дугог периода аеродром Батајница у потпуности ревитализован и да сада задовољава највише безбедносне стандарде за потребе Војске Србије, а потенцијално и за цивилни ваздушни саобраћај. Шутановац је рекао да се овом манифестацијом желела оживети успомена на пионире српског ваздухопловства који су свој ентузијазам и способности уложили у његов стогодиши развој. Он је нагласио и жељу да се грађанима Србије прикажу најсавременији ваздухоплови и способности њихових пилота.

На крају, министар је је захвалио и свима који данас не лете, али се марљиво брину о безбедности, техничкој исправности ваздухоплова и аеродрома, јер без њих организација тако великог догађаја не би била могућа.

Пожелевши пилотима успешан и сигуран лет, посетиоцима да уживају у данашњем програму, министар Шутановац прогласио је аеромитинг Батајница 2009 отвореним.

Командант ВиПВО бригадни генерал Ранко Живак нагласио је да, осим наших ваздухопловаца, на митингу учествују представници 14 земаља са 26 ваздухоплова, што митинг ставља у сам светски врх у овој години.